Despre Craiova

                                                        

Craiova este reședința județului Dolj, denumită și „capitala Olteniei”. Conform ultimului recensamant din anul 2011 orașul avea o populație de 269.506 de locuitori. Craiova de azi se află ruinele străvechii reședințe a tribului geto-dac al Pelilor, Pelendava. O parte a istoricilor, în frunte cu Nicolae Iorga, Bogdan Petriceicu-Hașdeu și Alexandru D. Xenopol consideră că pe teritoriul de azi al Craiovei a fost teatrul bătăliei de la Rovine din timpul lui Mircea cel Bătrân.
Apărută in ultimele decenii ale secolului al XV-lea, Marea Bănie de Craiova a devenit într-un timp relativ scurt cea de-a doua instituție politică a țării ca importanță, după domnie.
În timpul lui Mihai Viteazul, Craiova a cunoscut o puternică înflorire, izvoare contemporane prezentând orașul ca un important centru politic si militar.
După prima jumătate a secolului al XVI-lea, Craiova este numită frecvent oraș, fiind cel mai important loc al schimburilor din zonă.

 

                     

Muzeul de artă este unul dintre principalele puncte de interes ale muzeului, reprezentat de galeria care expune câteva din operele marelui sculptor Constantin Brâncuși. Lucrările expuse aici datează din prima perioadă de creație a artistului, care a urmat Școala de Arte și Meserii din Craiova. (foto stanga)

Muzeul Olteniei este unul dintre cele mai cunoscute muzee ale orașului. Înființat în 1915, muzeul este organizat în 3 secții: etnografie, istorie și știintele naturii. Muzeul dispune de un bogat patrimoniu ce cuprinde colecții de numismatică și arheologie precum și diverse obiecte și documente ce ilustrează principalele evenimente istorice ale acestor meleaguri. (foto dreapta)

Parcul "Nicolae Romanescu" din Craiova este cel mai mare și mai cunoscut parc al orașului, avand ca obiective Podul Suspendat, Castelul Fermecat si Hipodromul.

Teatrul Naţional Craiova ocupă un loc special în istoria teatrului românesc. Fondat în 1850 Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, a participat până în prezent la peste 150 de festivaluri şi turnee din întreaga lume şi a fost distins, în urma unor reprezentatţii de mare clasă, cu numeroase premii şi distincţii.

                    

Recent a fost renovat si centrul istoric, intreaga zona fiind acum pietonala, o zona de relaxare, plina de cafenele si restaurante.